Davidsfonds2018-07-08T16:32:20+01:00

Davidsfonds

Het Davidsfonds is een omvangrijk cultuurnetwerk dat jaarlijks zowat 10.000 culturele activiteiten organiseert, meer dan 150 cursussen op niveau aanbiedt, tientallen cultuurreizen met een meerwaarde opzet en een waaier aan meeslepende boeken aanbiedt. Het Davidsfonds is actief op honderden plekken, in heel Vlaanderen, en focust in al wat het doet op taal, geschiedenis en kunst.

Contact

Post: Kolegemstraat 187 – 9032 Wondelgem en
Eeklostraat 49 9030 Mariakerke

Voorzitter: Herman Van Langenhove
Secretaris:  : Hendrik De Roo|09 227 65 56

Mail:  hendrik.deroo@skynet.be
Website: www.davidsfonds.be/index.phtml

Dit is ons verhaal:

Deze afdeling van Davidsfonds Nationaal (met zetel in Leuven) is al meer dan 60 jaar verankerd in het cultuurlandschap van Mariakerke. We tellen momenteel zo wat 200 leden. Elk werkjaar worden er een 20-tal activiteiten ingericht  die open staan zowel voor leden als niet-leden. Regelmatig wordt daarvoor samengewerkt met onder andere organisaties als SWUK, Cultuurplatform, Wereldwinkel.

Het is een doelstelling van het Davidsfonds de Nederlandse taal en cultuur te promoten en de activiteiten omvatten dan ook het ganse cultuurspectrum : lezingen, voordrachten rond actuele onderwerpen, boekbesprekingen (in leesclubverband), concerten, bezoeken aan kunstenaars in hun atelier, huistoneel, enz.. Vers geperst (rond nieuwe uitgaven), Toast literair ( ontmoetingen met schrijvers) , de Nacht van de geschiedenis: het zijn stilaan begrippen geworden met een grote naambekendheid tot ver buiten de gemeentegrenzen.

De afdeling Mariakerke stimuleert de jeugd via de Junior Journalist-opstelwedstrijd om zich in keurig en creatief Nederlands uit te drukken. Dat gebeurt in samenwerking met de vier basisscholen van zowel Kolegem als het Centrum.

Met haar tweejaarlijkse zoektocht stuurt ze alle inwoners te voet of met de fiets op pad voor ludieke opdrachten en helpt zo het sociaal weefsel van de gemeenschap te bevorderen.

Elk jaar mobiliseert ze   meer dan 100 enthousiaste zangers om deel te nemen aan de samenzangmanifestatie “Vlaanderen zingt Kerst”. Zo helpt ze er mee voor zorgen dat het cultureel erfgoed van de liederenschat niet verloren gaat en ook hier staat het samenhorigheidsgevoel centraal. Deze activiteit wordt gerealiseerd in samenwerking met het koor Lauda Sion en organist Paul Bruylandt

Vanzelfsprekend blijven de natuurliefhebbers niet in de kou staan en daarom worden als extra muros gegidste wandelingen en bezoeken aan natuurprojecten georganiseerd .

Iedereen kan lid worden van het Davidsfonds.  Daarvoor kan contact opgenomen worden met bestuursleden die zich inzetten voor de wijken en ervoor zorgen dat jouw Davidsfonds Cultuurkaart en de uitnodigingen voor de activiteiten je tijdig bereiken. Je vindt de namen en verdere gegevens op onze website.