Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Foto: Wikipedia

Wat? Voordracht door Lieve Blancquaert en Jef Van Hecken
Waar? Cinema Nova in Wetteren
Wie? KWB-centrum
Hoeveel? € 7 leden, €10 niet leden
Wanneer? 12 juni om 20.00 u

In 2013 stortte het gebouw Rana Plaza in Bangladesh in. Zo’n 1.134 arbeiders lieten er het leven. Aan de hand van pakkende foto’s getuigen fotograaf Lieve Blancquaert en Jef Van Hecken van Wereldsolidariteit over hun ervaringen, ontmoetingen en over de huidige situatie van de kledingarbeiders.

Wat zijn Schone Kleren?

Onder schone kleren verstaan we: kleding die geproduceerd is in goede arbeidsomstandigheden, zonder kinderarbeid, in veilige fabrieken waar een vrije vakbondswerking toegelaten is en voor een leefbaar loon. Gemaakt met respect voor de fundamentele arbeidsrechten dus.

Het minimumloon van de kledingarbeidsters in Indonesië, Cambodja en Bangladesh ligt ver onder het bestaansminimum. Een werkweek van 60 uur tot 70 uur is niet ongebruikelijk en wanneer levertermijnen krap zijn, gaat zelfs de enige wekelijkse rustdag eraan. De helft van het loon gaat naar de huur van niet veel meer dan een krot. Schokkend, voor een sector die alleen al in Europa 34 miljard euro waard is.

Om de sportieve consument hiervan bewust te maken werd in een kledingfabriek in Cambodja een undercover steekproef uitgevoerd door Wereldsolidariteit en ACV bij een echte kledingarbeidster. Ze droeg een aantal fitness gadgets die een hele werkdag lang haar vitale functies maten. Op het einde van de dag kon vastgesteld worden dat de arbeidster een topprestatie had neergezet. Niet voor haar plezier echter, want haar topprestaties vertalen zich niet in een toploon, integendeel. Het verhaal van de kledingarbeidster wordt verteld in een tv-spot die oproept om de petitie voor #cleanekleren te tekenen.

Meer info over de campagne:  www.cleanekleren.be