Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Foto: Bron : Sint-Baafskathedraal Gent, www.lukasweb.be –
Art in Flanders, foto Hugo Maertens en Dominique Provost.


Foto: Theater Taptoe

De Vlaamse meester Jan van Eyck (én uitvinder van de olieverftechniek) wordt wereldwijd beschouwd als één van de grootste kunstenaars aller tijden. 

Het Vlaamse figurentheater Taptoe werkt samen met Fabrizio Montecchi (internationaal erkende schimmentheaterspecialist) en Agnese Meroni (regisseur van het vermaarde Italiaanse gezelschap Gioco Vita) om deze schilder, zijn werken en de tijdsgeest op een creatieve en hedendaagse manier vorm te geven

In het kader van het van Eyckjaar 2020 kreeg Taptoe de opdracht van de stad Gent om een spektakel te monteren. De voorstelling wil een antwoord formuleren op de vele vragen rond de ontstaansgeschiedenis van het Lam Gods. De focus ligt niet op wat er allemaal met het retabel gebeurde na de creatie, maar op de creatie zelf. Wie schilderde, wie was de opdrachtgever, waarom, hoe kwam de triptiek in de Sint-Janskerk terecht, welke techniek ontwikkelde Jan Van Eyck om het te schilderen, waar haalde hij zijn inspiratie, wie en wat staat afgebeeld…

Luc Tuymans: “De gebroeders van Eyck hebben het schilderen met olieverf niet alleen uitgevonden, maar ook tot perfectie gebracht!”

Acteur Luk De Bruyker speelt de rol van ‘kroniekschrijver’ ten tijde van Van Eyck. Hij interviewt aanvankelijk de schilder en zo komt hij tot leven en ook het hele schilderij. Finaal wordt een driedimensioneel ‘Lam’ op het altaar gezet en is ‘Het Lam Gods’ in al zijn glorie te aanschouwen.

De productie werd gemaakt voor het grote publiek maar zal, gezien de vorm, erg geschikt zijn voor kinderen van de 2de en 3de graad lager. Taal en visualiteit zullen op hen afgesteld worden.

Praktische info:

Wanneer? Zondag 21 november 2021 om 17 u. (speelduur 60 minuten)
Deuren open om 16.30 uur, na de voorstelling:  Lamgods-koek voor de kinderen

Waar ? OLV Visitatieschool, Elf Novemberstraat te 9030 Gent
Naam contactpersoon: Toon Lamon, KWB Mariakerke
GSM-nr.
contactpersoon: 0470 129 140

Prijs deelname: gratis

Inschrijven via Toon_lamon@hotmail.com

Organisatie: Stad Gent met de medewerking van De Schuur, Cultuurplatform Mariakerke,Davidsfonds, KWB Centrum, Femma Centrum, Marka en de jeugdverenigingen ARDU, Chiro De Kaproenen, Chiro Sint-Jan Berchmans, Chiro Onze-Lieve-Vrouw, Koala’s.