Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Waar?  Natuurpunt
Wat? We come as friends, een film van Hubert Sauper
Wie? Wereldwinkel Mariakerke
Wanneer? 18 oktober 2018 om 20.00 u.
Hoeveel? € 5 voorverkoop, € 6 aan de deur

Een zinderende en overweldigende documentaire over de globalisering in een mythisch aandoend land, Zuid-Soedan. Oscargenomineerde filmmaker Hubert Sauper ging op onderzoek met een piepklein vliegtuigje en registreert onthutsende verhalen, die je soms van je stoel doen vallen.
Met een onooglijk zelfgebouwd vliegtuigje dringt filmmaker Hubert Sauper (‘Darwin’s Nightmare’) binnen in Zuid-Soedan. Een redelijk onbekend land dat er uitziet als een mix van ‘Out of Africa’ en een Tarzan film. De decennialange burgeroorlog heeft elke modernisering tegengehouden. Door het gebrek aan wegen verplaats je je met een vliegtuigje en de stammen wonen in hutten van leem en stro. Zuid-Soedan is een nog onontgonnen planeet voor kapitalistische ontdekkingsreizigers: een ongerept gebied vol grondstoffen en oneindige vruchtbare grond, met ‘onwetende’ locals als enige belemmering.
In deze arena lijkt alles op bijna surreële wijze samen te komen. Analfabete krijgers die decennialang hun geboortegrond hebben verdedigd, ondertekenen contracten waarmee ze die voor altijd kwijt zijn. Chinezen bouwen glanzende high-tech compounds voor de oliewinning en dumpen al hun afval gewoon meteen buiten het hek. Lokale politici die hun land de modernisering in willen jagen en buitenlandse ondernemers, politici en missionarissen die ze daar graag bij willen ‘helpen’. Hier is economische globalisering in al zijn naaktheid en rauwheid te zien en te proeven. Sauper kreeg voor zijn vorige onthutsende documentaire “Darwin’s Nightmare” een Oscarnominatie en ook ‘We Come as Friends’ viel reeds in de prijzen op het Filmfestival van Berlijn en Sundance Filmfestival.
Sauper toonde met Darwin’s Nightmare al dat hij een meester is in het in beeld brengen van een ongrijpbare thema zoals kapitalisme. Met We Come as Friends bewijst hij dit opnieuw. Naarmate de film vordert, smelten de op het oog onsamenhangende verhalen uit alle uithoeken van Soedan samen tot een overdonderend en beklemmend verhaal van neokolonialisme. Sauper weeft de stemmen van expats en locals, die zich steeds sneller afwisselen, aan elkaar met muziek van de Britse jazz-zangeres Malia. Een verhaal dat je moet gezien hebben.