Guido Van Gent2019-04-29T14:59:50+01:00

Guido Van Gent

Wie ben ik?

Sommige mensen zijn geboren om muziek te maken. Anderen zijn geboren om verhalen te vertellen. En soms gebeurt het dat beide samenvallen. Bij Gido van Gent (50) – nom de plume – bijvoorbeeld, rasecht Gentenaar die op zijn zeventiende voor het eerst een gitaar omgordde en die nooit meer losliet. Gentenaar én wereldburger, die zijn ‘schone stad’ meermaals voor lange periodes achterliet en de lucht ging opsnuiven op verschillende plaatsen in de wereld. Het oosten, het westen, het ‘zuiden van Europa’, … overal waar hij kwam zoog hij zijn longen vol, leerde hij mensen kennen, gewoontes, culturen. Een onuitputtelijke bron aan verhalen, waar hij nog steeds inspiratie in vindt. Van Gent begon te spelen in 1999. Op straat, zoals zo veel er hem dat hebben voorgedaan.
In 2000, het Keizer Kareljaar, hij had al een repertoire van 80 Gentse liedjes bijeengeschreven, ontmoette hij in ‘’t Gouden Mandeke Philemon ‘de klokkeluider’. “Een kolonel”, aldus Van Gent, “echte militair, geboren in de Muide. Ik had een lied over hem geschreven en hij vond het zo goed dat hij me een optreden in het MIAT aanbood. Dat was mijn allereerste optreden ooit. Ik was toen al veertig.”
Dat Van Gent niet zomaar een busker was, maar een man met het hart én het verstand op de juiste plaats, bleek toen hij een wedstrijd voor opkomend Gents talent op poten zette, en een benefiet voor Afghanistan (voor Artsen zonder Grenzen) organiseerde, in samenwerking met dertien andere Gentse kunstenaars, onder het toeziend oog van Schepen van Cultuur Dany Vanden Bossche.
“Ik kreeg hier en daar een optreden in een klein café zoals Den Turk en De Alchimist; het is daar dat ik Dirk Dauw heb leren kennen, journalist bij Het Nieuwsblad, die me een enorme duw in de rug gegeven heeft. Hij schreef me Het Nieuwsblad in: ik kreeg één volle pagina.”
De Gentse liedjeskunstenaar werd – door zijn solowerk – soms vergeleken met Neil Young, maar hij is zelf nog het meest trots op zijn titel ‘de Gentse Brel’. Een vergelijking die iedereen graag voor waar aanneemt, want net als Brel verstaat Van Gent de kunst van het dagdagelijkse leven, de kleine – en grote – momenten in een mensenleven, de ups and downs, te vatten binnen de grenzen van een lied. Van Gents integriteit viel ook Dirk Blanchart op, die hem begin 2000 voorstelde om een plaat op te nemen. Een opmerkelijk debuut, vol Gentse levensliederen. Het leidde hem zelfs tot een opmerkelijke passage in de prille De Laatste Show. In 2012 – meer dan tien jaar laten er een paar omzwervingen meer op zijn levenswandel – releasde Van Gent zijn tweede album, jaar en een paar omzwervingen later, is Van Gent er terug, met een tweede album ‘Altijd Onderwig’, een album doorspekt met verhalen, een lach, een traan, maar bovenal ‘eerlijk echt’, en opgenomen in de studio van Erik Van Biezen. Van Gent treedt trad de laatste jaren regelmatig op met zijn vaste begeleidingsband: Bram Vermeersch (gitaar), Sven De Potter (drum) en Erik Van Biezen (bas), Tommie Thienpont (Mandoline) en Philippe de Chaffoy (viool). Drie van zijn songs werden in 2014 gebruikt voor de film ‘De Maagd van Gent’ (Nicholas Rahoens). Sinds 2016 is Gido uitbater van het Muziekcafé ’t Schoon Zicht in Mariakerke.
Een cultureel trefpunt, bruin praatcafé, waar wekelijks jong talent komt optreden en er maandelijks beeldende kunstenaars hun werken kunnen voorstellen.

Geschreven voor 9000 boek door Sven De Potter.

In de kijker

Maarten Marchau, fotowerk

Foto: Dominique Dierick

Contact

Alias/artiestennaam voor Guido Paupaert

post: Trekweg 18, 9030 Gent Mariakerke

gsm:486622713

e-mail: cafe.schoonzicht@gmail.com
website:www.facebook.com/schoonzicht