Van Eyck in de wijk: activiteiten in Mariakerke2021-10-17T13:48:44+01:00


Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw
foto: Wikipedia

VAN EYCK in de wijk

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. In 2020 viert de stad Van Eyck en het Lam Gods met een bijzonder feestjaar vol evenementen en activiteiten voor jong en oud. Van Eyck komt ook naar Mariakerke.

Een initiatief van de dienst Cultuur van de stad Gent in samenwerking met de Mariakerkse verenigingen: Cultuurplatform Mariakerke, Davidsfonds, KWB Centrum, Femma Centrum, Marka, de Schuur en de jeugdbewegingen ARDU, Chiro De Kaproenen, Chiro Sint-Jan Berchmans, Chiro Onze-Lieve-Vrouw, Koala’s.

Activiteiten in Mariakerke

Wandeling in de Bourgoyen en optreden Damast-duo in “de Schuur”
Deze activieit is na de coronamaatregelen verdaagd naar 2021 . Er moet nog een nieuwe datum bepaald worden.


        
                                                                                      

                                                                                                                                                                                                 Bron : Sint-Baafskathedraal Gent, www.lukasweb.be
Art in Flanders, foto Hugo Maertens en Dominique Provost.

600 jaar later

Bijna zeshonderd jaar geleden voltooide Jan van Eyck de achttien panelen van het Lam Gods. Op dat meesterwerk staat een groot aantal planten en bloemen afgebeeld. Een natuurliefhebber die deze flora van dichtbij bekijkt, is verrast door de gedetailleerde weergave en de herkenbaarheid. En dat is ook een groepje natuurgidsen van Natuurpunt Gent niet ontgaan.

Met  Natuurpunt Gent organiseren we een exclusieve groepswandeling die kunst en natuur samenbrengt: Over Eyck en bloemen. We dompelen je onder in de natuurwereld en het landschap van nu en in de tijd dat het Lam Gods geschilderd werd. Je maakt kennis met de afgebeelde flora en krijgt uitleg over de achterliggende symboliek. Het Lam Gods zoals je het nooit eerder zag.

Eindpunt van de wandeling is telkens het muziekcafé “De Schuur”, waar het Duo Damast optreedt en zo de westerse met de oosterse wereld verbindt.

Praktische info:

Wanneer? Datum is nog te bepalen
Waar ? Bourgoyen Mariakerke,
Verzamelen telkens een kwartier voor het vertrek aan ” De Schuur”, Zandloperstraat 259, 9030 Gent
Vertrek en aankomst aan “De Schuur”.
Naam contactpersoon: Willy Van Quickelberghe
Mail contactpersoon: wvanquic@skynet.be
GSM-nr.
contactpersoon: 0472 35 19 64

Prijs deelname: gratis
Inschrijven via de website van ” De Schuur”: het kan via deze link.

Optreden Damastduo: om 12 u. en 15 u.
In ” De Schuur” is ook een tentoonstelling te zien rond “De kruiden op het Lam Gods”.

Verdere info vind je hier.

Op zondag 14 november 2021 om 10.30 u   CONCERT met het ENSEMBLE ISABELLA  in de Onze-Lieve-Vrouwgeboortekerk van Mariakerke Centrum

Het Ensemble Isabella brengt de muziek uit de tijd van Van Eyck.

Isabella presenteert deze bekoorlijke muziek met rijk gevarieerde combinaties van vocale en instrumentale kleuren  (harpen, vedel, organetto en blokfluit) en baseert haar uitvoeringspraktijk op minutieus onderzoek.
Zorgvuldig ontworpen programma’s openen een venster op een fascinerende middeleeuwse wereld en onthullen het verhaal en de culturele context achter de muziek.
Isabella’s roots liggen in de afdeling voor middeleeuwse muziek van de Hochschule für Musik in Trossingen, waar de groepsleden elkaar voor het eerst ontmoetten. Vandaag is het ensemble gevestigd in Basel, Zwitserland.
Isabella bundelt de sublieme creativiteit van uitvoerders uit drie continenten in het hart van Europa.

Hier vind je reeds het programma.

Praktische info:

Wanneer? Zondag 14 november 2021 om 10.30 u. 
Waar? Onze-Lieve-Vrouwgeboortekerk van Mariakerke Centrum, Mariakerkeplein te 9030 Mariakerke
Naam contactpersoon: Roel BOHEZ, Cultuurplatform Mariakerke
GSM-nr. contactpersoon: 0492 31 54 43

Prijs deelname: 5 euro voor de toegang tot het concert, gratis tot en met 18 jaar.
Kansentarief: 1 euro.

Inschrijven via info@cultuurmariakerke.be en vooraf te betalen via de rekening van het CPM BE50 8904 3432 5918
Enkel de betaling geldt als reservatie.

Hier vind je meer info.

THEATER TAPTOE (’s Erfgoed) – “HET MYSTERIE ONTHULD”

21 november in de OLV Visitatieschool in Mariakerke


Foto: Theater Taptoe

De Vlaamse meester Jan van Eyck (én uitvinder van de olieverftechniek) wordt wereldwijd beschouwd als één van de grootste kunstenaars aller tijden. 

Het Vlaamse figurentheater Taptoe werkt samen met Fabrizio Montecchi (internationaal erkende schimmentheaterspecialist) en Agnese Meroni (regisseur van het vermaarde Italiaanse gezelschap Gioco Vita) om deze schilder, zijn werken en de tijdsgeest op een creatieve en hedendaagse manier vorm te geven

In het kader van het van Eyckjaar 2020 kreeg Taptoe de opdracht van de stad Gent om een spektakel te monteren. De voorstelling wil een antwoord formuleren op de vele vragen rond de ontstaansgeschiedenis van het Lam Gods. De focus ligt niet op wat er allemaal met het retabel gebeurde na de creatie, maar op de creatie zelf. Wie schilderde, wie was de opdrachtgever, waarom, hoe kwam de triptiek in de Sint-Janskerk terecht, welke techniek ontwikkelde Jan Van Eyck om het te schilderen, waar haalde hij zijn inspiratie, wie en wat staat afgebeeld…

Luc Tuymans: “De gebroeders van Eyck hebben het schilderen met olieverf niet alleen uitgevonden, maar ook tot perfectie gebracht!”

Acteur Luk De Bruyker speelt de rol van ‘kroniekschrijver’ ten tijde van Van Eyck. Hij interviewt aanvankelijk de schilder en zo komt hij tot leven en ook het hele schilderij. Finaal wordt een driedimensioneel ‘Lam’ op het altaar gezet en is ‘Het Lam Gods’ in al zijn glorie te aanschouwen.

De productie wordt gemaakt voor het grote publiek maar zal, gezien de vorm, erg geschikt zijn voor kinderen van de 2de en 3de graad lager. Taal en visualiteit zullen op hen afgesteld worden.

Praktische info:

Wanneer? Zondag 21 november 2021 om 17 u. (speelduur 60 minuten)
Waar ? OLV Visitatieschool, Elfnovemberstraat 23 te 9030 Mariakerke
Naam contactpersoon: Toon Lamon, KWB Mariakerke
GSM-nr.
contactpersoon: 0470 129 140

Prijs deelname: gratis

Inschrijven via Toon_lamon@hotmail.com

 

Hier vind je meer info.